Woorden

Woorden kun je uitspreken, opschrijven, typen, inspreken. Woorden kunnen je aaien, laten groeien, dankbaar maken, informatie geven, herinneringen oproepen.

Welke woorden zou jij willen zeggen tegen diegene die je dierbaar is? En doe je dat ook? Zijn er woorden die niet durft uit te spreken, en zou je die wel willen opschrijven?

Uitvaart

Woorden die worden gezegd op een uitvaart, zijn regelmatig gericht aan de overledene. Of ze worden gericht aan de mensen die achterblijven. Som richt je ze eigenlijk aan jezelf, om jezelf gerust te stellen. Alles is goed. Alles helpt (een beetje). Als je iemand kent die ziek is, en je wil n  dat die persoon weet hoe zij/hij gewaardeerd wordt, dan kun je ook bij leven zelf een speech maken en deze voorlezen. Heel kwetsbaar en vast emotioneel en, als het lukt, heel waardevol voor alle betrokkenen.

Afscheidsspeech

Om je voor te bereiden op je eigen uitvaart, kun je een eigen afscheidsspeech schrijven. Gek? Nee hoor. Beetje onwennig misschien. Waarom zou je dit doen? Misschien om je leven tot nu toe eens te overzien. Wat doe je nu eigenlijk en wat heb je voor elkaar gekregen? Waar wil je sorry voor zeggen of vergeving voor vragen? Wat heb je bijgedragen en waar wil je mensen om je heen voor bedanken? Je kunt de woorden opschrijven, of uitspreken en er een video van maken. Zorg dat iemand om je heen weet waar het ligt, zodat het gevonden wordt na jouw overlijden.

In de tussentijd

Dat je geboren bent, staat vast. En dat je zal overlijden ook. Alleen: wanneer je sterfdag zal zijn, dat weten we nog niet. Is er iets dat je zou willen doen, als je dat wel wist? Als je tijd beperkt was: wat zou je dan zeggen en tegen wie? Wil je je waardering naar iemand uitspreken, of een ruzie of gedoe bijleggen? Doe het! Maak een plan en voer het uit.

Welke woorden wil je ontvangen van een ander? Wat wil je weten van je vader, moeder, opa of oma? Er zijn boeken te koop, met veel vragen en lege pagina’s. In deze boeken kun je hen laten schrijven over hun eigen leven, en dit na hun overlijden keer op keer teruglezen.

Het gaat erom wat je in de tussentijd doet

Inspiratie

Een gesprek over je leven en afscheid kun je voeren met Nienke Blom. Zij is begeleider levensafronding & uitvaartbegeleider, en heeft een eigen bedrijf, libelle. Aan een gesprek zijn geen kosten of voorwaarden verbonden. Neem contact op wanneer je eraan toe bent, of je nu oud, jong, ziek of gezond bent. Wil je meer informatie, ideeën opdoen, de mogelijkheden onderzoeken? Er zijn onlangs twee magazines verschenen: liefde voor het leven en het laatste avondmaal.

Liefde voor het leven magazine

Magazine bestellen? Digitaal of op papier? Kijk voor meer informatie op www.libellealkmaar.nl/inspiratiemagazine
Gesprek aanvragen? Mail naar nienke@libellealkmaar.nl of bel 06 460 234 71.

 

 

 

Het laatste avondmaal magazine

Ook kun je eens denken over een bijzondere avond: een avond waarop je gaat eten en praten, genieten, met mensen die dicht bij je staan. In het magazine ‘Het laatste avondmaal’ kun je hierover lezen en inspiratie opdoen. Het magazine plus werkboek kost € 9,95 en is verkrijgbaar via elsrosenmoller@gmail.com.

 

 

Artikel verscheen eerder in ForYou Magazine Almaar & West-Fiesland

Deel dit artikel: