'Mijn wensen als het leven hier stopt.'

Meerdere malen heb ik ervaren hoe waardevol en bijzonder het is, wanneer mensen voorafgaand aan hun overlijden hebben gesproken of geschreven over de wensen rondom hun levenseinde. Dit leven hier op aarde gaat een keer stoppen. Wanneer weten we niet. Als je datgene omschrijft dat voor jou van belang is, geef je echt een cadeau aan degenen die achterblijven.

Het kan jezelf ook helpen in het onder ogen zien van het feit dat je leven hier op zal houden. Hierover nadenken en praten, betekent niet dat je opgeeft, of eerder zal overlijden.

Het open bespreken van dit onderwerp, kan een verbinding tot stand brengen tussen mensen. Emotioneel zwaar kan dit zijn … en ook bijzonder. Spreek naar elkaar uit waar je zorg of angst om hebt. En benoem wat je bijzonder vindt aan de ander, en waar je trots op bent. Knuffel elkaar nog eens extra. Zo krijgt liefde en verbinding de aandacht die ze verdienen.

Voor de een is dit logisch en een onderdeel van het leven. Voor een ander is het een levensgrote ontkenning, en misschien wel een steen op de maag. Help elkaar, stap voor stap. Je bepaalt zelf voor welke onderdelen jij je wensen vooraf aangeeft, en welke onderdelen door anderen besloten mogen worden.

In de afgelopen zes jaar ben ik erachter gekomen, dat veel feiten, mogelijkheden, financiële consequenties onbekend zijn. Heb je vragen, blijf er niet mee zitten; vraag!

Ik heb dit nieuwe boekje gemaakt, met hulp van vormgever, drukker en enthousiaste meelezers. Allemaal bedankt! Samen maken we het leven kleurrijk.

Wil je het boekje downloaden? Via een PDF bestand op de computer invullen, of wil je een papieren versie in je brievenbus? Dat kan allemaal.

warme groet,
Nienke

Deel dit artikel: