We doen het samen stap voor stap

In juli 2016 rondde Nienke Blom haar opleiding tot uitvaartbegeleider af. Twee maanden later startte ze haar eigen uitvaartonderneming, met de sprekende naam libelle. “Mijn drive? In eerste instantie het bieden van dienstverlening zonder grenzen. Op een moment dat het er zó toe doet om rust en overzicht te brengen, alle vragen te kunnen beantwoorden en mogelijkheden aan te reiken heb je tijd nodig. Die tijd neem ik ook.”

Dat betekent dat Nienke er ook ’s-avonds laat en ’s-ochtends vroeg is voor de familie. “De ene keer via een appje voor een korte vraag, op een ander moment ben je lang in gesprek, zonder daarbij op de klok te kijken. Een periode rondom een overlijden is véél ruimer dan alleen de dag van de uitvaart. Het begint in elk geval met een overlijden en met regelmaat al daarvoor. Dit is een heel bijzondere periode. Er is een soort vacuüm van tijd, waarin andere zaken op de achtergrond mogen, en de focus ligt op het nu. Daar onderdeel van te mogen zijn en een bijdrage te kunnen leveren, is heel fijn.”

Een rijker mens

“Mensen vragen wel eens: is het niet zwaar? Het antwoord is nee. Het voedt me, en maakt me rijk en bewust. Mijn kracht is er te zijn, tijd te nemen, en datgene aanreiken waar mensen behoefte aan hebben, op de achtergrond aanwezig zijn en naar voren komen wanneer het gewenst is. Het is de uitdaging steeds te kijken naar wat er wél kan. Elke uitvaart is sowieso uniek, er zijn geen standaarden of lijstjes. Ik vind het vooral belangrijk wat iemand zelf wil, vanuit de persoon beginnen en geen vast patroon volgen. Samen kijken we hoe we het kunnen vormgeven.”

'Samen kijken naar wat er wel kan'

De coronacrisis

Het samen kijken naar wat er mogelijk is, kwam zeker in het begin van de coronacrisis, waarin uitvaarten behoorlijk wat beperkingen opgelegd kregen, van pas. “De regels kennen en jezelf informeren was echt een dagtaak. En nog steeds kon er veel wél. Daar de focus op leggen heeft families die ik mocht begeleiden veel opgeleverd. Maar ook vóór corona kon bij mij alles anders zijn dan de keer ervoor. Ook tijdens de uitvaartweek kunnen families soms drie keer van plan veranderen. Dat is goed, dat is wat tijd met je doet. Tijdens de coronacrisis werd het plan ook diverse malen veranderd, maar nu door anderen dan door de familie.”

Kies je eigen moment

Nienke begeleidt ook steeds vaker mensen in de laatste fase van hun leven. “Met het besef van overlijden is het waardevol om samen de vorm van je afscheid te mogen onderzoeken. Wat je ook gelooft, óf en hoe het verder gaat: dit leven hier op aarde stopt een keer. Wanneer je dit feit onder ogen kunt zien en daarover wil praten, dan ben ik beschikbaar. Of je nu jong, oud, ziek of gezond bent. En of het nu over jezelf gaat of over je partner of een familielid. In mijn visie begint het proces al vóór de dood, voor iedereen op zijn of haar unieke moment. Hierover praten, vragen kunnen stellen, openheid over mogelijkheden en kosten, zelf kunnen kiezen, wensen en emoties benoemen, dingen op papier zetten, kan heel veel rust geven, naast overigens plezier en opluchting. Dat ervaar ik steeds in de gesprekken die ik heb.”

Artikel verscheen eerder in Alkmaar Bruist

Deel dit artikel: