Wat maakt een retraite toch zo bijzonder?

Waarom zijn retraites zo belangrijk?

We leven in een stressvolle samenleving. Overal waar je kijkt, zie je grote veranderingen. Denk maar aan de zorg, de ouderenzorg, arbeid, wonen, onderwijs enzovoort. Het is lang niet altijd gemakkelijk om in balans te blijven. Juist daarom zijn retraites zo belangrijk: even tijd voor jezelf en rustig kunnen ‘dobberen’ op belangrijke vragen, keuzes en beslissingen. Daarnaast kan het zijn dat je gezondheid ondersteuning behoeft en is er tijd en ruimte nodig om het verlies van dierbaren te verwerken. Ook dan is de retraite heilzaam en helpt die je om je eigen kracht te (her)vinden.

Wat maakt een retraite tot een échte retraite?

Een retraite heeft verschillende kenmerken. Ten eerste is er rust en veiligheid. Je mag er zijn wie je bent. Je hoeft je niet anders voor te doen. Er is meestal een reden waarom je op retraite wil. Soms heb je behoefte aan een individuele retraite, soms heb je meer behoefte aan het volgen van een retraite met een groep (gelijkgestemden). In een retraite is iedereen gelijkwaardig en je ‘werkt’ voor het welzijn van iedereen en van niemand in het bijzonder. Tijdens de retraite kijk je eigenlijk steeds weer in je ‘eigen spiegel’. De aanwezigen kunnen je daarbij helpen; vandaar dat het belangrijk is dat er een zekere diversiteit is tussen de deelnemers. Zo krijg je ook zicht op je eigen ‘blinde vlekken’.

Tijdens de retraite is er gezond voedsel voor lichaam en geest. Goed voedsel kan je helpen om weer in balans te komen.

Hoe ziet een retraitecentrum eruit?

Een retraitecentrum lijkt op een oase. Het is een plek om helemaal tot rust te komen en waar je op alle niveaus gevoed wordt. Zo kun je je reis in de wereld met nieuwe energie voortzetten.

In een retraitecentrum is veel rust en stilte. Je bent er één met de natuur. Je kunt er wandelen, er zijn prachtige zichtlijnen, er is het geluid van vogels en er zijn verschillende ‘stille hoekjes’ waar je kunt mijmeren of even helemaal stil kunt zitten. In het retraitecentrum is er plek om rustig op je vragen of situatie te ‘dobberen’.
Het centrum kent een keuken waarin je altijd welkom bent. Er zijn plekken voor meditatie en plekken waar je rustig kunt lezen. Er zijn plekken voor creativiteit, waar je kunt tekenen en schilderen. Er is een yogazaal voor lichaamswerk. Alles is erop gericht om je tot rust te brengen en je te laten ontspannen.

Hoe ziet een retraite eruit?

Er zijn vele vormen van retraite. Bij individuele retraites is er geen vast programma. Vaak wordt er de mogelijkheid geboden (voor dat wil) om gezamenlijk te mediteren. Er wordt bij de Stichting Filosofie en Meditatie altijd een uur samengewerkt om het huis en de tuin schoon en mooi te houden, zodat je altijd in een fijne, schone omgeving bent. Vaak wordt er ook samen gekookt en gegeten. In groepsretraites is er een programma dat bestaat uit meditatie, een stukje studie en uitwisseling, maar ook uit voldoende rust en de mogelijkheid om zelf invulling te geven aan je retraite. Natuurlijk kun je wandelen en van de natuur genieten. Er is, indien gewenst, gelegenheid om met de leiding van de retraite te spreken, en vaak kan dit contact worden voortgezet ook als de retraite is beëindigd.

Voor wie is een retraite geschikt?

Een retraite is geschikt voor iedereen: van jong tot oud, van gezond tot ziek. Als je ruimte wil om even na te denken, of diep te voelen of een bepaalde keuze of beslissing in je leven verstandig is of niet, dan is een retraite de aangewezen plek. Ook als je bepaald verdriet of oud zeer wil verwerken, is de retraite geschikt. Het helpt je om dingen los te laten en tot rust te laten komen. Maar ook als je even echt verbinding wil maken met wie je ten diepste bent en wat je diepste wensen zijn, is de retraite het meest geschikte middel. Kortom: iedereen zou van tijd tot tijd op retraite moeten gaan om te voelen wie hij of zij ten diepste is, om gezond te blijven, weer in balans te komen en waar nodig te herstellen van de pijn die hij of zij in de wereld heeft opgelopen.

De Stichting Filosofie en Meditatie is opgericht in 1995 en heeft twee retraitecentra: de Cynham in Egmond aan den Hoef en Le Domaine St Antoine in Brognon in Noord-Frankrijk.

Stichting Filosofie en Meditatie
072-5070760
info@filosofieenmeditatie.nl

www.filosofieenmeditatie.nl

Dit artikel verscheen eerder in het liefde voor het leven magazine. 

Deel dit artikel: