Vier de liefde voor het leven

Wanneer je (ongeneeslijk) ziek blijkt, komt er van alles op je af. Dit geldt natuurlijk ook voor de mensen om je heen: je familie en je vrienden. In de chaos van emoties komen er bovendien allerlei vragen in je op. Het kan dan fijn zijn als er iemand is die rust probeert te brengen in al die emoties en vragen. Iemand die jou bijstaat in het proces van afscheid nemen van je dierbaren en alles wat daarbij komt kijken.

Uitvaart vragen

Wanneer jij of je dierbaren vragen hebben over zaken omtrent een uitvaart, kun je contact opnemen met een uitvaartbegeleider. Wist je dat je geen maximale levensverwachting hoeft te hebben om een gesprek te kunnen aanvragen? Of je nu net hebt gehoord dat je ziek bent, of wanneer je weet dat je op zeer korte termijn zult overlijden: wanneer je daar de energie en ruimte voor hebt, is het mogelijk om een oriënterend gesprek te houden met mij, Nienke Blom van libelle levensafronding & uitvaartbegeleiding. Want misschien geeft het je rust om een aantal dingen te bespreken. Welke zaken dat precies zijn, is aan jou. Informeer bijvoorbeeld naar de financiën en de inhoud van een begeleidingstraject. Welke begeleiding kun je verwachten? Wat keert een verzekering uit, en hoeveel spaargeld heb je nodig?

Verschillende keuzes

Tijdens een afscheidsperiode kom je voor veel verschillende keuzes te staan. Je gaat denken over de manier van opbaren: wil je een mand of kist? Je denkt na over de muziek en de betekenis hiervan, je favoriete bloemen en de locatie, en maakt een keuze tussen begraven of cremeren. Voor een afscheidsperiode geldt: bijna niets moet, en heel veel mag. Wat vind jij belangrijk, en waarom? Het 'waarom' kan jouw familie en vrienden helpen, en maakt jouw uitvaart persoonlijk.

Heb je al een idee over welke spreker of sprekers je op je uitvaart wil? Het vooraf uitnodigen kan heel bijzondere en waardevolle momenten opleveren. Of heb je bijvoorbeeld zelf een boodschap om mee te geven, en zou je willen dat een vriend of vriendin jouw verhaal voorleest op je uitvaart? Zelf nog bij leven afscheid nemen kan ook. Dan kun je de speeches nog horen, en eventueel een feest geven. Ook kun je denken over welke zaken nabestaanden mogen invullen. Het afscheid gaat over jou, maar je dierbaren hebben uiteindelijk steun aan de uitvaart. Hen een deel laten invullen, of dat samen doen, kan veel opleveren voor de achterblijvers.

“Tijdens een afscheidsperiode kom je voor veel verschillende keuzes te staan.”

Kinderen

Als je kinderen hebt, kun je ze voorbereiden op de afscheidsperiode, en hen betrekken bij wat er gaat gebeuren. Je kunt vooraf met hen bespreken welke taak of rol zij hebben in deze tijd. Dit kun je aanpakken door met hen in gesprek te gaan, maar bijvoorbeeld ook door middel van een spelvorm. Ik heb boekjes en spellen die je mag lenen. Ik kan dit ook samen met jullie doen.

Nunazorg

Een week na de uitvaart bel ik voor een afspraak met jouw nabestaanden. In dit gesprek is er ruimte om na te praten, praktische zaken af te ronden en de factuur door te nemen. Ook kunnen je nabestaanden aangeven of zij gebeld willen worden door Nunazorg. Nunazorg biedt professionele nazorg en hoort waar behoefte aan is. Het verhaal vertellen, emotionele steun, en tips voor praktische zaken bijvoorbeeld. Het netwerk van Nunazorg is groot, en in overleg kan Nunazorg ook doorverwijzen naar specialisten. Aan de zorg van Nunazorg zijn geen extra kosten verbonden.

Klikt het?

Een uitvaartbegeleider komt dichtbij, in je huis en bij je gezin. Tijdens een afscheidsperiode werken we intensief met elkaar samen. Het is daarom van belang om te weten of wij een klik hebben. Wanneer er tijd en energie voor is, is met elkaar kennismaken een goed idee. En anders kan dat na het overlijden, met de nabestaanden. Als de klik er is, kunnen we samen aan de slag.

Wil je graag met mij kennismaken? Dan kun je een afspraak maken voor een vrijblijvend en kosteloos voorgesprek met kostenbegroting.

En als de klik er is...
❤ neem ik de tijd voor je, ongeacht het moment dat we starten.
❤ krijg je helderheid over wat alle keuzes kosten.
❤ wordt jouw lichaam na je overlijden goed in de gaten gehouden.
❤ nemen jij en je dierbaren alle besluiten.

Mijn advies kan jullie daarbij helpen.
– Nienke Blom

Dit artikel verscheen eerder in het ForYou Magazine Alkmaar 2019-03.

Deel dit artikel: