Van wens naar werkelijkheid

‘Waarom ben je dit gaan doen? Ik wilde het ook altijd. Hoe kom je op het idee? Ik zou het niet kunnen hoor!’ Uitspraken die ik vaak hoor als ik aangeef dat ik uitvaartbegeleider ben. Als het dan toch aan deze kant van het tijdschrift over mij gaat, dan is dit ook een onderwerp dat aan bod mag komen.

Mijn wens

De wens die ik voor mezelf voelde: is het echt zien van mensen, en het leveren van een waardevolle dienstverlening – persoonlijk, vol passie en perfect; zonder grenzen. Ik wil graag bij mensen zijn in een heel bijzondere periode in hun leven. Een periode waarin mensen heel divers reageren, en ze iemand kunnen gebruiken die hen stapsgewijs in dit proces begeleidt. Mijn ervaring is dat mezelf laten zien, tijd nemen en aandacht hebben voor de familie in heel korte tijd vertrouwen oplevert. En vanuit dat vertrouwen kun je keuzes maken, je vragen en wensen op tafel leggen, rust vinden. Met als effect: een afscheid dat heel bewust en persoonlijk is vormgegeven. Alle details kloppen. En er is ook ruimte voor even niets, voor tranen, voor humor, voor gedoe en voor verhalen.

Ik ging op zoek naar een opleiding in de uitvaartbranche en een kennis gaf ‘Gaandeweg’ als tip. Waarom? O, een gevoel. Dat past bij jou. En dat was zo.

De opleiding uitvaartbegeleider gaf mij veel inzichten en praktische kennis. En ik voelde – niet gebaseerd op enige ervaring – de rust en het vertrouwen dat ik dit zou kunnen. En vanuit dat vertrouwen kwam ook de wens om mijn eigen bedrijf op te zetten. Om het helemaal zó te doen als ik wilde.

Het vak bleek zoveel rijker en omvangrijker dan ik ooit had gedacht. En ik zie zoveel mogelijkheden voor de toekomst. Het begeleiden van mensen in de periode van overlijden tot de uitvaart én ook in de periode vóór overlijden. Dat kwam toen ik de opleiding begeleider levensafronding volgde. Bewust afscheid nemen, zaken bespreken, mogelijkheden onderzoeken en meer tijd nemen. Vanaf het moment en op het tempo dat bij jullie past. De afgelopen jaren merk ik steeds dat dit helpt in ieders proces. Of het nu gaat om degene die gaat overlijden of over de mensen die achterblijven.

Werkwijze

Juist om alle vrijheid te hebben in het maken van keuzes, werk ik onafhankelijk. Ik heb geen contacten of vaste afspraken met partijen. Bij mij kun je alles kiezen. En het maakt niet uit of je wel of niet verzekerd bent. Heb je een verzekering, dan kunnen we samen uitzoeken wat de mogelijkheden en uitkeringen zijn.

Ik vraag een vast bedrag voor mijn dienstverlening en alles dat je daarnaast bestelt, koop je tegen dezelfde prijs als ik ervoor betaal. Dus er is geen sprake van marges tussen inkoop en verkoop.

In alle gevallen ontvang je een kostenbegroting, zodat je weet aan welke bedragen je moet denken voor de keuzes die je maakt. En alles kan nog veranderd worden.

Omdat ik voor mezelf werk, heb ik alle vrijheid en kan ik de tijd besteden die nodig is.

Logo

In de periode van de opleiding en tijdens het studeren, viel mijn oog steeds vaker op het schilderij van Anderson Farah, dat hij in 2015 voor een speciale gelegenheid voor mij schilderde. Libelle bleef steeds in mijn hoofd als naam. En ik besloot te vragen of ik het schilderij als logo mocht gebruiken … En gelukkig mocht dit. Anderson geniet er van dat ik zo blij ben met het logo, en dat het zo goed past bij mijn bedrijf.

Tijdens een uitvaart vieren we het leven van een persoon, en is het mooi alle kleuren van dit leven te tonen. Met woorden, muziek, foto’s. Dat is voor mij zoals een vleugel van een libelle alle kleuren van de regenboog laat zien als de zon erop schijnt. Een libelle is heel kwetsbaar, fragiel, zoals een leven dat ook is. En de kleuren op het schilderij laten de fasen zien van rouw. Van teruggetrokken en beschermd in kleine kring (groen) – tot herinneringen en emotionele genezing (roze) – tot passie voor je eigen leven, en een nieuw leven vormgeven mét de herinneringen aan de ander (paars).

Levensafronding

Tijdens de opleiding tot begeleider levensafronding werd voor mij duidelijk dat het voorbereiden van een uitvaartdag een onderdeel is van een groter geheel. En dat je op verschillende momenten en vanuit verschillende onderwerpen kunt starten. Er zijn mensen met wie ik gedurende een jaar af en toe heb afgesproken vóór het overlijden. Hiermee bouw je een band op, die veel rust en warmte geeft. En op het moment van overlijden kom je binnen als een bekende en ga je verder met het proces wat al in gang gezet is.

Werkelijkheid

Libelle levensafronding & uitvaartbegeleiding is 1 september 2016 als bedrijf mijn dagelijkse werkelijkheid geworden. En ik ben er zo blij mee! Ik merk dat mensen echt geholpen zijn, écht vertrouwen hebben in het proces, en juist het stap voor stap werken, elke dag aanwezig zijn in de periode na overlijden tot de dag van de uitvaart. Dit lees je ook terug in de verhalen die mensen schreven naar aanleiding van hun ervaringen. Wil je hier meer over lezen? Bekijk dan de referenties.

Deel dit artikel: