Uitvaartwensen, uit liefde voor het leven

Erover praten maakt niet dat je eerder overlijdt. Dat lijkt logisch, maar toch is de praktijk divers: er zijn mensen die op diverse momenten in hun leven praten over hun wensen omtrent hun afscheid en uitvaart. En er zijn ook mensen die denken; ‘als we het er niet over hebben, is het er niet’.

‘Hoezo wil je weten wat er op mijn afscheid moet gebeuren, wil je me dood hebben of zo?’ Erover praten, of het opschrijven, kán maken dat je mooie momenten met elkaar hebt. Verbonden door de liefde, pratend over angst of pijn, genietend van herinneringen, samen luisteren naar muziek. En het kan de mensen die achterblijven troosten, dat ze weten wat je wensen zijn en waarom, zodat ze jouw
afscheid heel persoonlijk invullen.

Op welke manier je aandacht geeft aan jouw afscheid, uit liefde voor jouw leven en dat van de mensen die achterblijven: dat is aan jullie. Je kunt erover praten, lezen, schrijven en in spelvorm je wensen onderzoeken.

Wat past bij jullie?

  • Persoonlijk: Een begin van het proces kan ook zijn: een gesprek over je leven en afscheid met Nienke Blom.
    Zij is begeleider levensafronding en uitvaartbegeleider, en heeft een eigen bedrijf: libelle levensafronding & uitvaartbegeleiding. Voor een gesprek hoef je niet oud of ziek te zijn. Dit kun je op elk moment doen. Er zijn geen kosten of voorwaarden aan verbonden. Het kan je op ideetjes brengen, antwoorden geven op jouw vragen, stof tot nadenken geven, het kan je rust en overzicht bieden.
  • Lezen: Een e-mail naar Nienke met daarin jouw vraag, zal een antwoord per e-mail opleveren met leessuggesties.
  • Spelenderwijs: Een spel doen met elkaar kan een opening geven tot een luchtig gesprek. Nienke komt graag een avondje/middagje langs, of leent een van haar spellen aan jullie uit om het zelf te onderzoeken.

Wanneer het leven hier stopt

Sinds kort is er een nieuw boekje van libelle levensafronding & uitvaartbegeleiding beschikbaar. Het is een boekje speciaal voor jou. Om je te inspireren, om je aan het denken te zetten over jouw uitvaartwensen. Maak een begin met het noteren van jouw wensen. Het hoeft niet compleet te zijn; alles wat je genoteerd hebt, is na je overlijden zó waardevol. En door er al over te spreken met je dierbaren, weten zij ook de achtergrond bij jouw wensen. Zo worden ze nog waardevoller.

Mijn uitvaartwensen-boekje bestellen? Digitaal (invulbare PDF) of op papier? Kijk voor meer informatie op www.libellealkmaar.nl/wensenboekje

Deel dit artikel: