Een uitvaartbegeleider die bij je past

Als consument worden we steeds bewuster, mondiger en slimmer. Voor het nemen van zoveel beslissingen bereiden we ons voor. Of je nu een auto of een huis koopt, de taart en de locatie voor je huwelijk bepaalt, een kinderdagverblijf of school voor je kinderen uitzoekt: er gaat heel wat onderzoek, denkwerk en vergelijking van kosten aan vooraf.

Lang niet iedereen doet dit voor zijn of haar uitvaart, of de uitvaart van een dierbare. Tijdens het leven denken we liever niet aan de dood, en lang niet iedereen wil erover praten. Op het moment van overlijden wordt met regelmaat het nummer op de verzekeringspolis gebeld. Of er wordt ‘gegoogeld’ en het eerste nummer boven aan de pagina wordt gebeld. Een derde mogelijkheid is dat je je vooraf laat informeren om een bewuste keuze te kunnen maken voor het bedrijf en de persoon. Zoek eens op internet naar uitvaartbegeleiders en bekijk hun website. Bel hen op als zij en de website je aanspreken. Aan de telefoon heb je al snel een eerste indruk.

Kennismakingsgesprek

Je kunt een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek, zodat je weet met wie je te maken krijgt. In dit gesprek kun je ook je wensen aangeven en een idee krijgen van de kosten. Dit zijn drie belangrijke punten, met concrete resultaten vanuit een eerste gesprek. Een uitvaartbegeleider heeft intensief contact met jouw nabestaanden in de periode rondom het overlijden. Dan is het belangrijk dat het klikt, en dat je op die persoon kunt vertrouwen. Wanneer je wensen al vooraf kunt bespreken, kan dat jouw nabestaanden veel rust geven. En jezelf ook. De kosten zijn ook belangrijk. Elke uitvaartbegeleider kan naar aanleiding van jouw wensen een eerste kostenbegroting opmaken. Dit gesprek kun je op een moment voeren dat je eraan toe bent; wanneer je er tijd en energie voor hebt. Je hoeft niet ongeneeslijk ziek te zijn: dit mag en kan op elk gewenst moment.

Mogelijkheden

Een gesprek met een uitvaartbegeleider levert ook nieuwe ideeën op. Uit ervaring kunnen Mara, Monique, Debby en Nienke aangeven dat dit vaak het geval is: ‘Veel mensen weten niet wat er allemaal mogelijk is. Wij delen graag onze kennis. We vragen goed door waarom bepaalde wensen er zijn. En naar aanleiding van het gesprek geven we aan welke opties er nog meer zijn. Vaak zijn de reacties: ‘O, mag dat ook? Wat bijzonder.’ Hierdoor worden mensen aan het denken gezet en komen de mooiste ideeën naar voren. Zo organiseren we samen een persoonlijk, uniek en warm afscheid.

Verzekering

Een uitvaartverzekering is een basispotje om uitvaartkosten van te betalen. Vaak moet er bijbetaald worden. Dat geeft niet, als je het maar tijdig weet. Pak je polis er eens bij en bekijk die goed. Heb je een naturapolis of een kapitaalverzekering? En wat wordt er uitbetaald aan je nabestaanden? Als je dit weet, kom je niet voor verrassingen te staan. Of vraag je uitvaartbegeleider om hulp. Of je nu wel of geen verzekering hebt: je kunt altijd je eigen begeleider kiezen.

Zorg dat je bewust, mondig en slim handelt als het gaat over jouw uitvaart; net als bij andere beslissingen in je leven…

Een gesprek levert ook nieuwe ideeën op

Warm en Betrokken

Meteen bij het eerste contact voelde ik dat het een goede keuze was. Mara is warm, liefdevol, respectvol, ze luistert en ontzorgt. Ze denkt mee en geeft advies daar waar nodig. Onze laatste week met onze zoon en het afscheid werden hierdoor een prachtige waardevolle herinnering.
Uitvaartbegeleiding Mara - www.uitvaartbegeleidingmara.nl

‘We herkenden haar in het afscheid’

Debby was al ruim voor het overlijden van onze moeder betrokken. Zo kon onze moeder zelf haar wensen kenbaar maken en de regie nemen. We herkenden haar in het afscheid, dat onvergetelijk is geworden, mede door jouw betrokkenheid en flexibiliteit, Debby. Door jouw rust en liefdevol handelen bracht je rust in onze familie. Je hebt in de familie een speciale plek veroverd! Dank je wel Debby voor wie je bent en wat je meenam voor ons!
Odessa Uitvaartverzorging - www.odessa-uitvaartverzorging.nl

‘Ze bedacht creatieve oplossingen’

Nienke begeleidde mijn man en mij tijdens de laatste maanden van zijn leven. Zij maakte dingen bespreekbaar, hielp ons dicht bij elkaar te blijven en bedacht creatieve oplossingen: ‘Als de kans groot is dat je niet meer bij het huwelijk van je dochter en schoonzoon kunt zijn, vier dan hun ondertrouw, houd alvast je speech en geef het cadeau.’ Ze gaf aandacht, bedacht mooie oplossingen en stond ons bij in deze bijzondere periode.
libelle levensafronding & uitvaartbegeleiding - www.libellealkmaar.nl

‘Ze luisterde naar ons verhaal’

We vroegen een kennismakingsgesprek aan met Monique omdat mijn vader ernstig ziek was en spoedig zou komen te overlijden. Vanaf het moment dat zij de huiskamer instapte, was het ijs gebroken. Monique was er van mens tot mens, ze luisterde naar ons verhaal en reikte ons in alle rust, betrokken en vakkundig de keuzes aan die bij ons pasten. Het afscheid van mijn vader is geworden zoals hij en wij het samen voor ogen hadden.
Monique Bankras Uitvaartbegeleiding - www.moniquebankras.com

Deel dit artikel: