Stil staan bij zin geeft weer zicht

Begeleiding bij zin- en levensvragen

Gerrit en Marie willen een gesprek: Gerrit (74 jaar) heeft een levensbedreigende ziekte. Hij weet dat twee maanden. De artsen zijn ‘uitbehandeld’. Vragen rondom zijn naderende levenseinde hebben hen beiden bestormd. De onrust is niet meer uit hun hoofd. Toen het advies kwam om eens te gaan praten met een begeleider bij zin- en levensvragen, hadden ze met grote ogen vol verbazing gekeken. Was dat wel wat voor hen?

Veel mensen hebben nog het traditionele beeld van een geestelijk verzorger op hun netvlies staan: iemand die verbonden is aan de wereld van kerk en geloof en daarover met je komt praten. De nieuwe generatie geestelijk begeleiders biedt ruimte voor hulpverlenings- en begeleidingsgesprekken, los van die geloofssetting.

Vragen

Zin- en levensvragen heeft ieder mens. Altijd. Maar als het leven niet meer gaat zoals je graag had gewild, komen deze vragen vaker naar voren: ‘Waarom ik?’, ‘Wat betekent het leven nog?’, ‘Hoe kijk ik terug?’ of ‘Hoe wil ik afscheid nemen van dit leven?’ Maar ook: ‘Ik wil zelf de regie behouden’ of ‘Ik wil niet langer lijden dan strikt noodzakelijk’.

Gerrit wilde nadenken over levensbeëindiging. Zijn huisarts had hem alles uitgelegd. Maar de vragen bleven bij hen beiden, ieder met hun eigen accenten: ‘Kan dit?’, ‘Wil ik dit?’ en ‘Waarom?’. Dit zijn geen eenvoudige vragen. Het zijn ‘trage vragen’. Dat zijn levensvragen zonder gemakkelijke of snelle antwoorden. Het is vaak een -in rust en vertrouwen- ‘stotteren’ en zoeken om tot inzicht te komen. Na een aantal gesprekken keerde hun rust terug.

Zin- en levensvragen heeft ieder mens. Altijd.

Na Gerrits overlijden heb ik de gesprekken met Marie vervolgd. De intense pijn, de eenzaamheid en gevoelens van 'verloren zijn', maar ook de blijdschap om hun gedeelde liefde en de weg naar voren: ze kwamen allemaal voorbij. Marie heeft haar gedachten geordend en rust hervonden, al zal die 'rafelrand' blijven.

Kennismakingsgesprek

Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek! Ik werk vanuit mijn Praktijk Overbruggen en kan je thuis bezoeken. In veel gevallen zijn 5 tot 8 gesprekken - dankzij subsidie - gratis. Wil je meer weten over deze subsidieregeling? Kijk dan op www.centrumlevensvragen.nl. Je kunt via die site ook kennismaken met collega’s die - net als ik - met je in gesprek willen gaan over jouw zin- en levensvragen.

Praktijk Overbruggen
Jos Timmerman
06-13540221
info@praktijkoverbruggen.nl

www.praktijkoverbruggen.nl

Dit artikel verscheen eerder in het liefde voor het leven magazine. 

Deel dit artikel: