Het oog van de orkaan

Mijn leven verloopt heel voorspoedig als er ineens een storm opsteekt. Ik besef dat mijn droombaan als private banker niet ’werkt’. Als ik daardoordieper nadenk over mijn hele leven, merk ik dat ook mijn relatie niet ’klopt’. Alsof dat niet genoeg is, gaat de gezondheid van mijn moeder Anita steeds verder achteruit en raakt mijn vader daardoor overbelast.

Ik voel me alleen, kijk om mij heen en zie chaos. Mijn angst en verdriet zijn groot. De storm is een orkaan geworden. Intuïtief zet ik hypnotherapie in en vind het oog van de orkaan. Dan blijkt dat deze heftige tijd vol liefde is, maar op een totaal andere manier dan ik ooit had kunnen bedenken. Een diepe persoonlijke transformatie is een feit.

Moedige keuzes

Gelukkig ben ik zelf gezond, maar op alle andere terreinen van mijn leven gaat het niet goed. Nadat ik op mijn werk mijn vertrek heb aangekondigd, trek ik mij 10 dagen terug in een natuurhuisje. De stilte maakt mij duidelijk dat het tijd is voor nog meer moedige keuzes. Als ik terugkom, beëindig ik mijn relatie, waardoor ik ook snel moet verhuizen. Doordat alles samenvalt met de ziekte van mijn lieve moeder Anita, voel ik een enorme last op mijn schouders. Zij is altijd mijn warme steun en toeverlaat geweest; een steunpilaar in mijn leven. Ik wil haar, mijn ouders, tot steun zijn en tegelijk ligt mijn eigen leven in scherven. Waar moet ik beginnen? Het is overweldigend om zoveel grote problemen tegelijk te hebben.

Hypnotherapie heelt

Dit is te groot voor mij alleen. Gelukkig heeft een goede vriendin mij ooit gewezen op hypnotherapie en ik bel mijn vertrouwde therapeute en coach voor ondersteuning. De eerste sessies geven mij meteen meer innerlijke rust, waardoor stress en angst afnemen en ik in beweging blijf. Daardoor kan ik mijn ouders bij alles steunen. De hypnotherapie heelt en geeft onverwacht veel verdieping. Mijn transformatie versnelt. Ik krijg doorwaakte nachten van geluk omdat ik besef dat bewustzijn mij drijft en dat ik daar mijn leven aan wil wijden. Mijn liefde voor mensen en mijn persoonlijke ontwikkeling maken dat ik opnieuw een vergaande keuze durf te maken. Vol overgave herpak ik mijn leven met een studie hypnotherapie en coaching, en ondersteun ik op mijn beurt een groeiend aantal klanten.

'Als er tegenslagen zijn, weet en voel ik: er komt iets beters'

Anita

Mijn moeder is inmiddels al een poos chronisch ziek en gaat steeds verder achteruit. Mijn vader is mantelzorger geworden en dat valt hem zwaar. Ik denk met hen mee, ga mee naar de arts, help regelen. Zolang het kan, zijn we samen. We halen herinneringen op, lachen en huilen. Het is zó intens verdrietig om te zien dat Anita steeds minder kan. Zelfs praten valt weg. Gelukkig delen we de liefde voor muziek. Mijn vader speelt piano en ik zing mooie liedjes voor haar. Het is geen toeval dat die (blijkt later) laatste dag met haar zo liefdevol is. Anita is een gever en tot het laatste moment is dat wat ze doet: liefde geven.

Afscheid en toekomst

Mijn innerlijke basis is stevig geworden en ik verbaas mij erover hoe ik rond het afscheid van Anita aanwezig ben. Ik kan goed overweg met mijn verdriet en tegelijk blijf ik anderen ondersteunen. Ik verzorg mijn moeder voor de laatste keer, leg haar in haar kist, waak en spreek op haar afscheid. Ik voel ook na haar heengaan heel concreet onze band van liefde en dat geeft mij kracht om door te gaan. Mijn huidige man Leo komt mijn leven verrijken. Bovendien pakken de keuzes in mijn leven goed uit en als er tegenslagen zijn, weet en voel ik: er komt iets beters. Nu, 14 jaar later, heb ik een bloeiende hypnotherapie- en coachingspraktijk en mag ik dagelijks genieten van de stappen die mijn klanten maken. Wat een geluk!

Harrijvan Coaching
Marja Harrijvan
marja@harrijvan.nl

www.harrijvancoaching.nl

Dit artikel verscheen eerder in het liefde voor het leven magazine. 

Deel dit artikel: