Een besef van je eigen sterfelijkheid maakt je leven nu waardevol. ‘Gemakkelijk getypt’, hoor ik je denken. Maar hoe doe ik dat? Wegkijken van de dood, het vooruitschuiven van de toekomst, lijkt veilig. En soms is dat ook zo. Mogelijk blijft de angst wel ronddolen in je hoofd. En zeurt het af en toe aan je kop. Druk maar weg, geen tijd, geen zin. Of, dan nu toch, tijd voor openheid?
Uiteraard bepaal je zelf wat je wil: tijd maken of wegkijken. Alles is goed. Want wat jij doet, dat past op dit moment bij jou. En als het blijft ‘zeuren’, is het misschien wel tijd om ermee aan de slag te gaan. Omdat je een uitvaart meemaakte, omdat je slecht nieuws kreeg bij de dokter of omdat je eigenlijk best veel vragen hebt.
Wat dan?
Er zijn zoveel dingen te onderzoeken en vragen te stellen. Als het gaat over praktische zaken: wat mag en wat kan. Heb je een idee? Maak het bespreekbaar. Vraag een rondleiding, onderzoek de mogelijkheden.
- Wat kost het? Ook een belangrijke vraag. Ben je verzekerd en voor wat eigenlijk? Of heb je gespaard en hoeveel heb je eigenlijk nodig?
- Lees over rouw en verlies, over ziekte, over ervaringen van anderen. Misschien past dit bij jou. Voor volwassenen en kinderen zijn er heel veel mooie boeken. Of kijk samen een film: ‘Soul’ of ‘Coco’ van Disney.
- Waar ben je bang voor? Stel jezelf deze vraag eens eerlijk. En spreek het uit bij iemand die je vertrouwt.
- Maak herinneringen samen, want nu kan het. Neem het in je geheugen op, leg het vast op de foto, schrijf erover. Kijk samen fotoboeken van vroeger, en de verhalen komen vanzelf boven. Heb je nog iets te bespreken, recht te zetten, goed te maken? Ook nu is daar tijd voor.
- Voelt het niet lekker? Krijg je een kriebel in je buik van de dood? Toenadering en onderzoek kunnen echt veel opleveren. En rust geven. Probeer het eens te omarmen. Op jouw tijd, op jouw manier.
Begin
Een begin kan zijn: een gesprek over je leven en afscheid met Nienke Blom. Zij is begeleider levensafronding & uitvaartbegeleider, en heeft een eigen bedrijf libelle levensafronding & uitvaartbegeleiding. Voor een gesprek hoef je niet oud of ziek te zijn: dit kun je op elk moment doen. Er zijn geen kosten of voorwaarden aan verbonden. Het kan je op ideetjes brengen, antwoorden geven op jouw vragen, stof tot nadenken, het kan je rust en overzicht bieden.
Maak herinneringen:
- Neem eens een gesprek met je dierbaren op voor hun stemmen. Een gewoon gesprek, zomaar.
- Maak een afspraak met een fotograaf. Een fotoreportage geeft je uiteraard foto’s, maar ook een bijzondere dag voor jou en je vrienden of familie. Foto’s met een gevoel, herinnering. Of je nu ziek bent of niet, het is zo iets waardevols. www.yvettevlaar.nl
- Pak het speels aan; er zijn diverse spellen; bordspellen, kaartspellen, om de wensen rondom afscheid te onderzoeken. www.uitvaartwensenspel.nl
- Plan een etentje. Bespreek wat je zo fijn vindt aan jullie band. www.hetlaatsteavondmaal.com
- Schrijf je afscheidsspeech en lees deze voor.
- Luister een avond samen naar muziek, en verzamel deze avond in een Spotify-lijst.
- Leeft een van je ouders nog? Vraag naar verhalen van vroeger. Neem de tijd voor elkaar, misschien met behulp van een speciale vragenlijst of een invulboek zoals Mam, vertel ‘s
- Ben je een doener? Denk eens aan zelf je eigen kist maken, met je kinderen of met je vrienden. www.boomkist.nl
Gesprek aanvragen? Mail naar nienke@libellealkmaar.nl of bel 06 460 234 71.
Liefde voor het leven magazine
Magazine bestellen? Digitaal of op papier? Kijk voor meer informatie op www.libellealkmaar.nl/inspiratiemagazine
Gesprek aanvragen? Mail naar nienke@libellealkmaar.nl of bel 06 460 234 71.
Het laatste avondmaal magazine
Ook kun je eens denken over een bijzondere avond: een avond waarop je gaat eten en praten, genieten, met mensen die dicht bij je staan. In het magazine ‘Het laatste avondmaal’ kun je hierover lezen en inspiratie opdoen. Het magazine plus werkboek kost € 9,95 en is verkrijgbaar via elsrosenmoller@gmail.com.
Artikel verscheen eerder in ForYou Magazine Almaar & West-Fiesland.