Nadenken over jouw afscheid

Met een uitvaartbegeleider praten over je eigen afscheid? Het kan antwoord geven op jouw vragen, het kan je ruimte geven voor jullie gevoelens, je kunt begeleiding vinden in het maken van keuzes en het kan je helpen in het proces van afscheid nemen. Stap voor stap kun je onderzoeken wat van belang is. Voor de uitvaart, en zeker ook in de periode voorafgaand aan de uitvaart. Zo is er de week van het afscheid na je overlijden én er komt een korte of langere periode van ziek zijn aan.

Wat wil je beslissen voor jouw uitvaart? Wat wil je samen met je dierbaren bespreken? En welke keuzes wil je aan anderen overlaten? Sommige zaken zijn voor jezelf misschien minder belangrijk, en andere zaken juist van heel groot belang. Het uitspreken hiervan kan je rust en overzicht geven. En het biedt jouw dierbaren de kans om vragen te stellen. Het kan hen helpen wanneer ze de achtergrond weten van bepaalde wensen. En het kan troost bieden als ze de verhalen bij jouw muziekkeuze kennen of de anekdote bij een mooie foto nog eens gehoord hebben. Je kunt ook je eigen speech schrijven of een brief naar elk kind, om zo levenslessen mee te geven, of op te schrijven waarom je zo trots op hen bent.

Verbinding

Waar je over praat, welke keuzes je wel maakt en welke keuzes je overlaat aan de ander, dat is iets dat jij bepaalt; dat jullie samen bepalen. Hiermee stel je je leven centraal, wat paste in jouw leven en wat past bij jouw afscheid. En je verbindt je nog eens stevig met elkaar. Nienke Blom, begeleider levensafronding en uitvaartbegeleider, heeft deze gesprekken regelmatig. Zo voert ze gesprekken met mensen die jong, oud, ziek of gezond zijn. En vanuit heel uiteenlopende aanleidingen. Soms is het gesprek met het hele gezin, soms alleen met de zieke, en soms alleen met de gezonde partner. Alles is goed.

Gesprekken over je afscheid, en de verslagen van de gesprekken, zijn waardevol bij leven en na overlijden

Antwoorden

Deze gesprekken, en de verslagen van de gesprekken, zijn waardevol bij leven en na overlijden. Om tot zo’n gesprek te komen, kun je ook eerst een boekje invullen, of een spel spelen om de drempel te verlagen. Nienke leent met grote regelmaat boeken uit voor volwassenen en kinderen. Na het lezen komen er ook vaak vragen naar boven en begint het gesprek. De gesprekken leveren meestal veel antwoorden op. En rust is ook vaak een resultaat. Alle vragen kunnen gesteld worden, daardoor krijg je inzicht in de vele mogelijkheden en word je juist gewezen op datgene dat specifiek bij jullie past. En je hebt meteen zicht op de kosten. Nienke belt, indien je verzekerd bent, samen met jullie de verzekering. Zodat ook dat deel heel helder is en er achteraf geen verrassingen komen voor de nabestaanden. En ook zonder verzekering ontvang je snel een kostenbegroting. Het maakt namelijk voor Nienke niet uit of je wel of niet verzekerd bent. Dankzij de voorgesprekken ontstaat er een vertrouwensband tussen jullie. Nienke komt aan huis, in het ziekenhuis, in het hospice. Je kunt haar dag en nacht bellen.

Na overlijden

Ook na het overlijden kunnen de nabestaanden Nienke meteen bellen. Dan stem je af of ze direct naar jullie toekomt of nog even afwacht en jullie tijd met elkaar hebben. Dit hangt af van de situatie en jullie behoeften. Bijvoorbeeld om bij elkaar te zijn, of om familie te bellen. Of misschien om eerst een nacht te slapen na bijvoorbeeld een lange tijd van waken. Op de overeengekomen tijd komt ze naar jullie verhaal luisteren en de eerste stappen bespreken. Tijdens de uitvaartweek neemt ze alles stap voor stap met jullie door. Niet alles hoeft in één gesprek geregeld te worden. Nienke komt elke dag en geeft aan welk onderdeel prioriteit heeft. Het geeft veel mensen rust als ze weten dat iemand het overzicht heeft.

Dit artikel verscheen eerder in de Noordwest oncologiespecial.

Deel dit artikel: