liefde voor het leven

‘liefde voor het leven’ is de titel van het tweede magazine Nienke Blom uit Alkmaar. Zij is sinds 5 jaar zelfstandig uitvaartbegeleider en begeleider levensafronding. Haar eerste magazine ‘libelle’ kwam in de zomer van 2020 uit. Hoe kun je zoveel bezig zijn met de dood én van je leven genieten…? Juist door stil te staan bij de eindigheid, krijgt het leven meer waarde.

Dit nieuwe magazine werd met veel liefde gemaakt. Er zijn verhalen te lezen van families die een uitvaart moesten vormgeven en dat samen met Nienke deden. Deelnemende bedrijven geven aan wat zij kunnen betekenen rondom een afscheid. Diverse onderdelen van leven, levensafronding en afscheid worden aan de hand van de seizoenen zomer, herfst, winter en lente besproken.

De zomer staat vaak voor warmte, rijkdom, volop genieten, ontspanning. In dit seizoen sta je volop in het leven. Je bent er nú. Misschien denk je niet echt aan ‘later,’ ben je onbezonnen, alles kan en mag. Je maakt herinneringen. In het magazine lees je over iemand die plotseling overleed.

De herfst heeft mogelijk een heel andere functie: terugkijken, herinneringen terughalen, beseffen wat geweest is en dat dat niet meer terugkomt. Ook kun je je bewust worden van het feit dat je leven een keer gaat stoppen. Jij zou je kunnen voorbereiden op je afscheid en je ‘uitzet’ als het ware al kunnen verzamelen. In het magazine kun je lezen over een vrouw die wist dat ze zou overlijden, en haar hele uitvaart voorbereidde, als het ware haar uitzet voor haar uitvaart maakte.

In de winter kan het koud, donker en eenzaam zijn. Verdriet heeft een duidelijke plaats. Soms sta je stil bij dat verdriet. Het Gouden Rouwboek biedt hierbij ondersteuning. Het expertisecentrum Sterven geeft aanwijzingen wat te doen als iemand die dicht bij je staat sterft; het daadwerkelijke moment van overlijden.

Wanneer de lente komt, bloeit de natuur op. Letterlijk groeien planten en dieren. Het kan symbolisch ook staan voor groei en zelfontplooiing. Voor nieuwe dingen leren en aandacht voor jezelf. Zorgen voor jezelf. In dit deel van het magazine lees je over bedrijven die jou kunnen ondersteunen wanneer je rouwt en bedrijven die begeleiden bij persoonlijke ontwikkeling.

Welke gedachten en gevoelens heb jij bij de verschillende seizoenen? Welke is jouw favoriet? En bij welk seizoen hoop je dat deze snel voorbij is?

Diverse onderdelen van leven, levensafronding
en afscheid worden aan de hand van de seizoenen zomer,
herfst, winter en lente besproken

Nieuwsgierig geworden naar het magazine? Begin december is het magazine op diverse plaatsen te krijgen. Mail voor meer informatie naar nienke@libellealkmaar.nl.

Kennismaken met Nienke? Bel of mail op een moment dat jij eraan toe bent. Het maakt niet uit of je nu jong, oud, ziek of gezond bent.

Met dank aan:

  • Nabestaanden die openstonden voor een interview en hun verhaal met ons willen delen
  • Deelnemende bedrijven met hun expertise
  • Anita van Prooijen, die veel teksten schreef
  • Marcel Witte voor de foto’s
  • ForYou Media, in het bijzonder Leoni Helsdingen voor de vormgeving
  • Anderson Farah voor de mooie reis op weg naar het schilderij

Dit artikel verscheen eerder in ForYou Magazine Alkmaar 2021-03

Deel dit artikel: