Kies de uitvaartbegeleider die bij je past

Als consument worden we steeds bewuster, mondiger en slimmer. Voor het nemen van zoveel beslissingen bereiden we ons voor. Of je nu een auto of een huis koopt, de taart en de locatie voor je huwelijk bepaalt, een kinderdagverblijf of school voor je kinderen uitzoekt: er gaat heel wat onderzoek, denkwerk en vergelijking van kosten aan vooraf.

Lang niet iedereen doet dit voor zijn of haar uitvaart. Of voor de uitvaart van een dierbare. Tijdens het leven willen we er liever niet aan denken, en op het moment van overlijden wordt met regelmaat het nummer op de verzekeringspolis gebeld. Of er wordt ‘gegoogeld’ en het eerste nummer bovenaan de pagina wordt gebeld. Dat kan en het werkt! Er is altijd wel iemand snel beschikbaar. Maar wat je óók kunt doen, is vooraf een bewuste keuze maken. Zoek eens op internet naar uitvaartbegeleiders. Bekijk de websites en bel een of meerdere ondernemers waarvan de website je aanspreekt. Aan de telefoon heb je al snel een eerste indruk.

Kennismakingsgesprek

Je kunt een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek, zodat je weet met wie je te maken krijgt. In dit gesprek kun je ook je wensen aangeven en een idee krijgen van de kosten. Dit zijn drie belangrijke punten, met concrete resultaten vanuit een eerste gesprek. Een uitvaartbegeleider heeft intensief contact met jouw nabestaanden in de periode rondom het overlijden. Dan is het belangrijk dat het klikt, en dat je op die persoon kunt vertrouwen. Wanneer je wensen al vooraf kunt bespreken, kan dat jouw nabestaanden veel rust geven. En jezelf ook. De kosten zijn ook belangrijk. Elke uitvaartbegeleider kan naar aanleiding van jouw wensen een eerste kostenbegroting opmaken. Dit gesprek kun je op een moment voeren dat je eraan toe bent; wanneer je er tijd en energie voor hebt. Je hoeft niet ongeneeslijk ziek te zijn: dit mag en kan op elk gewenst moment.

Mogelijkheden

Een gesprek met een uitvaartbegeleider levert ook nieuwe ideeën op. Uit ervaring kunnen Mara, Marion en Nienke aangeven dat dit vaak het geval is: ‘Veel mensen weten niet wat er allemaal mogelijk is. Wij delen graag onze kennis. We vragen goed door waarom bepaalde wensen er zijn. En naar aanleiding van het gesprek geven we aan welke opties er nog meer zijn. Vaak zijn de reacties: ‘O, mag dat ook? Wat bijzonder.’ Hierdoor worden mensen aan het denken gezet en komen de mooiste ideeën naar voren. Zo organiseren we samen een persoonlijk, uniek en warm afscheid.

Verzekering

Een uitvaartverzekering is een basispotje om uitvaartkosten van te betalen. Vaak moet er bijbetaald worden. Dat geeft niet, als je het maar tijdig weet. Pak je polis er eens bij en bekijk die goed. Heb je een naturapolis of een kapitaalverzekering? En wat wordt er uitbetaald aan je nabestaanden? Als je dit weet, kom je niet voor verrassingen te staan. Of vraag je uitvaartbegeleider om hulp. Of je nu wel of geen verzekering hebt: je kunt altijd je eigen begeleider kiezen. Zorg dat je bewust, mondig en slim handelt als het gaat over jouw uitvaart; net als bij andere beslissingen in je leven…

Elk gesprek levert ook nieuwe ideeën op

Warm en Betrokken

Meteen bij het eerste contact voelde ik dat het een goede keuze was. Mara is warm, liefdevol, respectvol, ze luistert en ontzorgt. Ze denkt mee en geeft advies daar waar nodig. Onze laatste week met onze zoon en het afscheid werden hierdoor een prachtige waardevolle herinnering.

Uitvaartbegeleiding Mara - www.uitvaartbegeleidingmara.nl

'Ze bedacht creatieve oplossingen'

Nienke begeleidde mijn man en mij tijdens de laatste maanden van zijn leven. Zij maakte dingen bespreekbaar, hielp ons dicht bij elkaar te blijven en bedacht creatieve oplossingen: ‘Als de kans groot is dat je niet meer bij het huwelijk van je dochter en schoonzoon kunt zijn, vier dan hun ondertrouw, houd alvast je speech en geef het cadeau.’ Ze gaf aandacht, bedacht mooie oplossingen en stond ons bij in deze bijzondere periode.

libelle uitvaartbegeleiding - www.libellealkmaar.nl

‘Er is altijd tijd voor jou’

Voor mij het allerfijnste was dat, ondanks de ‘speciale’ omstandigheden, de sfeer en communicatie zo gewoon verliepen. Je wordt gehoord, hoe moeilijk je het ook hebt of hoe ‘vreemd’ je vraag ook is. Er is altijd tijd voor jou. En alles wordt besproken en geen wens is te gek. Marion is echt een heel fijn persoon om mee om te gaan en zeer goed en professioneel in haar werk. Kortom: gewoon top!

De Uitvaartwens - www.deuitvaartwens.nl

Dit artikel verscheen eerder in ForYou Magazine Zaanstreek 2020-04.

Deel dit artikel: