Ja, er is zeker nog iets te vieren…

‘Het Laatste avondmaal’ is een concept om met sterven te gaan leven. In onze cultuur zijn we niet gewend om de dood als een metgezel te zien. Best logisch, want het is ook een fase in ons leven die onherroepelijk is en veel onzekerheid met zich meebrengt. Toch is het verbinden met deze levensfase van belang voor goede afronding van het leven.

Dat is waarom ‘Het laatste avondmaal’ een helend effect kan hebben op deze periode. Samen een middag of avond organiseren om te tafelen, iemand uit te nodigen die voor jou belangrijk is en eten waar jij ’s nachts voor wakker gemaakt wil worden. Dat maakt dat je zinvol bezig bent naast het ziek zijn. Hierdoor verandert de focus en krijgt je bestaan nieuwe inhoud. Je bent niet alleen ziek; je bent nog veel meer. Door na te denken over hoe jij deze bijeenkomst kleur wil geven, prikkel je je talenten en creativiteit of je laat je helpen door iemand die daar goed in is.

'Als er tegenslagen zijn, weet en voel ik: er komt iets beters'

Het is niet altijd even gemakkelijk om in gesprek te gaan met elkaar, want wat zeg je dan nog? Je wil de ander geen pijn doen met vragen die je wel hebt of iets wat je graag nog benoemd wil hebben. En toch: praten helpt, delen hoe je je voelt verzacht je en ontspant je. Wat je zou kunnen doen: een maaltijd organiseren met een superleuke uitnodiging, verrassingen op tafel, en heerlijk eten (al is het boerenkool met worst). Het is een warme uitnodiging om jullie relatie met elkaar te vereeuwigen en wellicht te delen wat maar op tafel wil komen.

Ja, er is nog veel te vieren, want kleine attenties, bijzondere momenten, herinneringen ophalen die waren weggezakt mogen uitvergroot worden. Zo in verbinding met elkaar het leven vieren maakt sterven draaglijker.

Zou je dit willen? Waar te beginnen? Bestel het magazine 'Het Laatste Avondmaal' via Els Rosenmöller: elsrosenmoller@hotmail.com.

De opbrengst van het magazine gaat naar Hospice Egmond.
www.hospice-egmond.nl

Dit artikel verscheen eerder in het liefde voor het leven magazine. 

Deel dit artikel: