'Ik leerde van alles'

Diverse ervaringen, kennis en vaardigheden maken dat ik nu sta waar ik sta. Heel eenvoudig als het eenmaal zo is, en voor mij voelt het heel goed. Jarenlang werkte ik bij Randstad, waar ik veel leerde: van omgaan met heel verschillende mensen, goed luisteren, gesprekken voeren en vragen wat mensen beweegt, het organiseren van congressen en trainingen, maken van keuzes, nieuwe dingen bedenken én ze uitvoeren. En het komt allemaal van pas.

Tijdens mijn opleidingen leerde ik van alles: ik studeerde in Amsterdam kunstgeschiedenis, deed bij Randstad diverse commerciële trainingen, bij Gaandeweg Uitvaarteducatie de opleidingen uitvaartbegeleider & begeleider levensafronding. Daarnaast leerde ik tijdens diverse coachingstrajecten, tijdens verre en minder verre reizen, en leerde ik van het leven, door ervaringen in liefde & vriendschap. 

Samen met anderen

Rick en ik kleuren samen ons leven in; al negen jaar. Met familie en vrienden, genietend van grote en kleine dingen. Mijn levensmotto is 'never a failure - always a lesson'. SAMEN dingen bespreken, bedenken, oplossen en verbeteren. Rick is trots op hoe het gaat. Hij helpt graag mee, door dingen op te halen, te koerieren tussen thuis en de drukkerij, rouwzegels te kopen en aangifte van overlijden te doen. Én door te zeggen: stop even – nu relaxen en wandelen – want er is meer in het leven dan libelle ♥

Interesse in anderen, rust & energie, door het stellen van vragen ideeën naar de oppervlakte halen; dat zijn aspecten die ik meebreng. Ik denk mee over een afscheid dat bij jullie past: en dat doe ik op organisatorisch gebied, door financieel overzicht te houden, door bij onrust in families steeds de uitvaart als gemeenschappelijk doel te behouden, en meedenken over rituelen en symbolen. Ik leer graag hoe anderen hun leven en uitvaart vorm willen geven. Om deze zoektocht verder te brengen, wil ik helpen en begeleiden; of dat nu in de laatste levensfase is, tijdens de uitvaartweek, tijdens een kennismakingsgesprek, via een activiteit of lezing op een informatieavond of spontaan op straat.

Voor de een is het van belang alles tot in de puntjes en op de minuut voor te bereiden – een ander laat alles vrij aan de nabestaanden.

Keuzes maken

Iedereen doet het, heel vaak in zijn of haar leven: keuzes maken. Ook ik deed en doe het vaak. Grote en kleine. Soms vanuit het nauw: in situaties waarin ik iets MOEST veranderen. Omdat het niet verder kon, vanwege financiële, lichamelijke en geestelijke nood. En ik heb keuzes gemaakt vanuit een gevoel van ruimte: hoe kan ik vanuit dit gevoel van trots en kracht nóg verder komen?

Sinds ik mijn baan opzegde en voor mezelf begon is er een bijzonder vertrouwen, een oergevoel en kracht: dit is wat ik heel graag wil en ik merk dat het stap voor stap lukt, en dat voelt goed.

Mijn keuzes hebben me verder gebracht. En ook dankbaar gemaakt. Voor wat ik leerde in het proces.
Het belangrijkste voor mij, is dat ik mijn gevoel volg. Mijn hart open, eerlijk ben naar mezelf en anderen. De ratio is er om plannen uit te werken, concreet te worden, consequenties te zien en risico’s te calculeren.

Het effect is: mensen die zich gehoord en gezien voelen, aandacht kunnen hebben voor het afscheid en het vormgeven op de manier die bij hen past. Ik ben er op de achtergrond, luister mee, stel vragen, stap soms naar voren als het nodig is.

Artikel verscheen eerder in libelle inspiratiemagazine.

Deel dit artikel: