Een mens is ... een verhaal

Wat maakt van een mens een mens? Natuurlijk kun je het hebben over fysieke aspecten en bepaalde uiterlijke kenmerken. Maar wat mensen uniek maakt, is de taal. Onze mensentaal is het meest ingewikkelde communicatiesysteem dat de evolutie heeft gemaakt. Het geeft ons de mogelijkheid om met elkaar te verbinden. Elkaar te raken. Een verhaal te vertellen.

Verhalen zijn dan ook enorm belangrijk in ieders leven. Ga eens na: wat is het allermooiste verhaal dat je ooit hebt gehoord? Of dit nu uit een film, een serie, een magazine of een boek kwam: de kans is groot dat je het nog lang zult herinneren, en dat in het verhaal mensen centraal staan.

Na aan het hart

De verhalen die ons het meest na aan het hart liggen, vertellen ons over menselijke ervaringen, emoties en gebeurtenissen. Over onbereikbare liefde, over onmetelijke tragedie, over komische perikelen. Je trekt er lessen uit en ze blijven je bij. Daarmee is een verhaal veel meer dan slechts overdracht van informatie, het ráákt. Dat is waarom de specialisten van ForYou Media gebruik maken van verhalen om het bereik van ondernemers te vergroten.

'Een verhaal is veel meer
dan slechts overdracht
van informatie'

De kracht van verhalen

Is er iets mis met een simpele opsomming van feiten? Niet direct. Maar echt effectief is het niet. Dat kun je uitleggen aan de hand van een website als Wikipedia. Iedereen gebruikt dit platform wel eens om informatie op te zoeken. Soms ben je gewoon even op zoek naar uitgebreide informatie over de geschiedenis van een bepaald land of wil je wat feitjes weten over bruinvissen. Toch ‘lees’ je eigenlijk nooit een artikel op Wikipedia. Je zoekt naar het stukje dat je nodig hebt en vergeet de rest. Maar hoe zonde is het om al je tijd en aandacht in een informatief stuk te stoppen en vervolgens te zien dat mensen na een minuut of twee weer doorklikken? Door een verhaal te vertellen, in plaats van enkel de feiten, kun je er juist voor zorgen dat mensen meegenomen worden in een wereld die daarvoor droog en onbereikbaar voor hen was.

ForYou Media
Schweitzerlaan 21
9728 NR Groningen
050-7600800
info@foryoumedia.nl
www.foryoumedia.nl

Dit artikel verscheen eerder in het liefde voor het leven magazine. 

Deel dit artikel: