Afscheidsfotografie is het vastleggen van de liefde

De telefoon gaat en ik krijg Nienke aan de lijn. Zij is de uitvaartbegeleider van de familie en heeft daar aangegeven dat een afscheidsfotograaf tot de mogelijkheden behoort.

Iedere uitvaart is uniek. Er worden mooie rituelen uitgevoerd om het afscheid passend te maken. We trekken het afscheid een jasje aan, precies passend, in de juiste maat, in de goede kleur en met een zacht stofje. Wat zou het fijn zijn als je dat kon vastleggen!

Zo ging dat ook bij het afscheid van Elly. Door ziekte wist zij dat het einde eraan kwam en daardoor konden ook al diverse wensen kenbaar worden gemaakt.

Haar laatste plekje moest magisch zijn en dat is gelukt. We maakten een prachtige wandeling door de bossen. Ze werd op schouders gedragen en omringd door alle geliefde mensen die afscheid van haar kwamen nemen. Nog een laatste sigaretje bij haar graf… ‘Tot ooit, mam.’ Het was een prachtig afscheid met een lach en een traan. Mooie herinneringen blijven over.

'Niet het verdriet
staat centraal,
maar juist de
liefde voor de
overledene'

Als ik een afscheid mag vastleggen, of dat nu een begrafenis of crematie is, zorg ik voor een prachtige afscheidsreportage waar niet het verdriet centraal staat, maar juist de liefde voor de overledene. Daarnaast ben ik ook jouw ogen voor alle dingen die je op dat moment niet waarneemt. Een hele rij belangstellenden die buiten staat te wachten voor de condoleance, een kind dat juist speelt tussen al het verdriet door en precies die ene glimlach als we het leven delen.

Je ontvangt van mij een slideshow van de mooiste foto’s die ik tijdens het afscheid heb gemaakt in combinatie met een muziekstuk dat jullie hebben uitgekozen. Het geeft je de mogelijkheid om even te mogen ‘zijn‘. In vijf tot tien minuten beleef je opnieuw wat er op de dag van het afscheid, of de dagen eromheen, allemaal is gebeurd.

Als professional weet ik zeer discreet en met veel respect aanwezig te zijn bij alle intieme momenten die bij een afscheid horen. Maar om emoties te kunnen vastleggen, moet je ze ook voelen. Ik kom daarom dan ook dichtbij en sta niet verscholen achter een plant of paal. Ik ga op in de mensen dicht om jullie heen, zonder de aandacht te trekken. Hierdoor kan ik alle emoties vastleggen, maar vooral de liefde tijdens het verdriet. Mijn foto’s laten je voelen dat je erbij was.

Yvette Vlaar Afscheidsfotografie
06-42319621
info@goodbyemoments.nl

www.yvettevlaar-afscheidsfotografie.nl

Dit artikel verscheen eerder in het liefde voor het leven magazine. 

Deel dit artikel: