Zorgen voor jezelf

Zorgen voor jezelf is vol betekenis als je er echt bij stilstaat. Zorgen voor jezelf is een belangrijke taak. Dat houdt je in leven en geeft energie aan je omgeving. Als jij niets hebt, kun je ook niet geven. Zorgen voor een ander kan alleen als je zorgt voor jezelf. En hoe vaak gaan mensen (bijna) onderdoor aan het zorgen voor een ander?

Wat levert zorgen voor jezelf jou en een ander op? En wat kost het als je het niet doet? ‘Wat houdt je tegen?’ is ook een belangrijke vraag. Antwoorden kunnen zijn: ‘Ik heb er geen tijd voor’, ‘Ik ben bang dat, als ik toegeef en rust neem, ik niet meer op tempo kom’ of ‘Ik ben toch niet ziek. Ik moet er voor de ander zijn.’

Bekijk liefde voor jezelf ook eens van de andere kant. ‘Liefde voor jezelf’ betekent ‘lief zijn voor iedereen’. Jij bent onderdeel van iets groters: je relatie, je gezin, je familie, de samenleving, de aarde, het heelal. Dus zorgen voor jezelf en zorgen voor de ander is hetzelfde.

Met aandacht en rust zorgen voor de ander is ook zorgen voor jezelf. Als je je daarvan bewust bent, zie je wat het voor een ander doet, en daar krijg jij warmte en energie van.

Wat levert zorgen voor jezelf jou en een ander op?
En wat kost het als je het niet doet?

Hulp vragen is ook zorgen voor jezelf. Hulp aanvaarden. Horen wat een ander zegt. Vraag jezelf af waar je behoefte aan hebt. Probeer het uit. Waar krijg je energie van? Waar lekt die weg? Dit geldt zowel voor mensen die ziek zijn, die komen te overlijden, als voor mensen om hen heen. Als we gelijkwaardig zijn, mag iedereen ontvangen en geven. En iedereen kan dat. Zowel de zieke als de gezonde, zowel de jonge als de oude, zowel de ene als de andere.

Na een overlijden heb je ook voor jezelf te zorgen. Er is een heel nieuwe situatie, een nieuwe omgeving, een nieuwe fase. En in de periode die volgt, komt er van alles op je pad; verwachte en onverwachte dingen. Er is heel veel verdriet en een nieuw hoofdstuk van je leven. Hoe ga je dit vormgeven? Hoe krijg je de energie? Hoe lang mag je verdrietig zijn? Wat is normaal? Normaal is, als je doet wat bij jou past. Wanneer het lukt je gevoel te volgen en voor jezelf te zorgen. En soms ook even niet.

Ik bied mensen met wie ik samen een uitvaart heb mogen vormgeven een hulplijn om voor zichzelf te zorgen. Niet omdat ik ervan uitga dat ze dat niet kunnen. Wel omdat iedereen hulp kan gebruiken. En ik hou van cadeautjes geven.

Dit artikel verscheen eerder in het liefde voor het leven magazine. 

Deel dit artikel: