Unieke kisten voor unieke mensen

Sinds 2011 vervaardigt Bas van Nieuwburg uitvaartkisten. Bas is meubelmaker, beeldend kunstenaar, binnenhuisarchitect en tien jaar werkzaam geweest als restauratiedeskundige, als projectleider van kerkrestauraties.

Wat heel klein begon in zijn werkplaats aan huis is uitgegroeid tot een prachtig houtatelier dat hij eigenhandig, even verderop heeft gerealiseerd in een voormalige koestal in de natuurrijke omgeving van Bergen.

In rust en vrijheid
'Ik heb hier te midden van de boerenbedrijvigheid en de natuur een plek van verstilling en ontmoeting mogen creëren. Een ambachtelijke houtwerkplaats waar mensen in rust en vrijheid kunnen samenwerken om onder mijn begeleiding een mooie kist of baar te maken. De ruimte die hier is, is bedoeld om mensen bijeen te brengen en families en nabestaanden te betrekken in het maakproces en vormgeven van de ecologische uitvaartkisten, baren en grafmonumenten die ik hier maak van lokaal hout.'

Beweging in afscheid
'Verwerken is in mijn houtwerkplaats een heel letterlijk gegeven: door te werken met je handen, komt het proces van afscheid nemen in beweging. Toen mijn broers en ik in 2019 plotseling onze moeder verloren, voor wie wij een mooie baar maakten van eikenhout, besloot ik dat er een permanente houtwerkplaats moest komen om persoonlijk afscheid vorm te mogen geven in hout.'

'Ik zou een boek kunnen schrijven over de - bijzondere vragen en verdrietige - omstandigheden waarin mensen hier bij mij komen'

Leven dat verder gaat
'Ik zou een boek kunnen schrijven over de bijzondere vragen en verdrietige omstandigheden waarin mensen hier bij mij komen. Allen hebben de moed gehad om iets moois te willen maken. Allen hebben de wens uitgesproken het anders te willen dan wat er traditioneel voorhanden is. Ik maak doorlopend ecologische, ambachtelijk vervaardigde kisten uit hout van bomen uit de omgeving. Hout dat ik op de wind laat zagen in de zaagmolen. De ambachtelijke bedrijfsvoering is circulair: Alles moet voor mij deel uitmaken van het leven dat verder gaat. Alles moet één zijn met de natuur die wij als mens niet langer kunnen schaden omwille van ons bestaan. De natuur waar wij deel van uitmaken.'

Meer weten?
Wil je meer weten over mijn Boomkisten-initiatief en hoe ik mij inzet om zoveel mogelijk bomen aan te planten voor het leven? Op www.boomkisten.nl vind je meer informatie.

Boomkisten
Wiertdijkje 5, 1861 CE Bergen
06-23996464
info@boomkisten.nl
boomkisten.nl

Dit artikel verscheen eerder in het magazine 'Jouw gevoel'

Deel dit artikel: