Rouwboeken als bron van troost, begrip en veerkracht

Kinderen betrekken bij een uitvaart, de dood en het leven, kan op verschillende manieren. Laat ze vooral hun vragen stellen en geef eerlijk antwoord. Dwing ze niet, maar nodig ze wel uit. Het maakt niet uit op welke leeftijd.

Aanwezig zijn tijdens de ziekteperiode, een taak tijdens de uitvaart, napraten op heel verschillende momenten. Rouwen is werken, en dat geldt ook voor kinderen. Naast aandacht geven, er zijn voor hen, kunnen kinderboeken een fijne ondersteuning zijn tijdens verlies en de rouwverwerking. Kinderen kunnen dan op hun eigen moment een boek pakken of een volwassene kan voorlezen. Naast boeken zijn er ook troostende kaartenboxen die een gesprek tussen jou en je kind op gang kunnen brengen.

Troost
Boeken kunnen troost geven, doordat duidelijk wordt gemaakt dat je niet alleen bent. Dat er meer mensen en kinderen zijn die dit meemaken. In de woorden lees je en in de plaatjes zie je dat anderen ook verdrietig zijn. Er zijn zoveel verschillende gevoelens die op verwachte en onverwachte momenten langskomen. Ze toelaten en ruimte geven aan de gevoelens kan je rustiger maken, troost bieden én… voor verrassingen zorgen.

Er zijn voor alle leeftijden mooie, inspirerende en troostende boeken

Begrip
Kinderen hebben lang niet altijd ervaring met ziekte, dood en uitvaart. Gelukkig zijn er voor alle leeftijden mooie, inspirerende en troostende boeken te vinden. Grote mensen hebben vaak ook niet alle kennis en lezen de boekjes met evenveel interesse. Praktische zaken, uitgebeeld of beschreven, helpen je op weg en maken een verder gesprek mogelijk.

Veerkracht
Het verder leven na een verlies, en lezen in een boek dat het mag en kan, is zó belangrijk. Juist de herinneringen maken dat je iemand mist, maar ook dat je met warmte terugdenkt.

De Vrolijke Boekenwurm
Houttil 52, 1811 JN Alkmaar
06-50498702
devrolijkeboekenwurm.nl

Deze publicatie wordt mogelijk gemaakt door de Vrolijke Boekenwurm en libelle levensafronding & uitvaartbegeleiding.

Dit artikel verscheen eerder in het magazine 'Jouw gevoel'

Deel dit artikel: