‘Praten over mijn uitvaart was zo gek nog niet’

‘Is er iets aan de hand?’ Mijn zoons reageren wat gealarmeerd. Ik heb net verteld dat uitvaartbegeleider Nienke Blom bij ons langskomt voor een goed gesprek. Over mijn uitvaart. ‘Neuh, maar het lijkt mij slim om het er eens over te hebben.’ Zucht in tweevoud. ‘Als jij dat wil…’ En dus schuiven ze op een zaterdagochtend allebei braaf aan.

Tsja, waarom wil ik dit? Vijftig-plus, single, kerngezond (lijkt het) en van plan om een grand old lady te worden. Maar ook ik kan een hartbrekend rijtje mannen en vrouwen opnoemen die zich hun levenseinde veel later hadden voorgesteld. Het kán morgen zomaar voorbij zijn. En wie moeten dan mijn uitvaart regelen? Precies, die twee sputterende twintigers. Natuurlijk hebben ze genoeg liefdevolle mensen om zich heen, maar zíj moeten de knopen doorhakken. En liefst zonder onderling gedoe. Dan is het goed om te weten wat hen te wachten staat en welke ideeën we hierover hebben. Dus daarom.

Aan de koffietafel is het al snel verrassend gezellig. Nienke licht alle regelpunten glashelder toe. De keuze voor begraven of cremeren laat ik graag over aan mijn zoons. Als zij mijn graf willen bijhouden: prima, maar ik heb daar geen heel romantische verwachtingen van. 'Cremeren', zegt de een. 'Begraven', zegt de ander. Juist, daarover moeten we het zeker nog eens hebben. Zo komen allerlei onderwerpen langs, en de bijbehorende kosten. Locaties, een kist of iets anders, wie is welkom, sprekers,
muziek, bloemen enzovoort. Af en toe wordt er bulderend gelachen. En waar het ene item snel duidelijk is, zijn er ook na het gesprek nog genoeg open eindjes. Nienke maakt onopvallend aantekeningen, die ze verwerkt in een overzichtelijk, aanpasbaar document.

En wat vinden de mannen er na afloop van? ‘Best handig, want er valt echt een hoop te regelen.’ ‘Nooit geweten wat er allemaal mogelijk is.’ Mooi, het zaadje is geplant. Hebben we het er nu wekelijks over? Welnee. Binnenkort weer een keer. Gewoon met z’n drieën. En als je dit een eng idee vindt: van praten over seks word je niet zwanger, en van praten over je uitvaart ga je niet dood. Maar het levert wel inzichten op en dat vind ík een rustgevend idee.

  • Anita van Prooijen

Persoonlijk afscheid

Er zijn genoeg situaties en redenen denkbaar waardoor een gesprek vooraf niet aan de orde is. Bel je na overlijden van een dierbare? Ook dan neemt Nienke de tijd en wordt een persoonlijk afscheid samen vormgegeven. Ook dan is er tijd genoeg.

Mogelijkheden

Ben je niet zo’n prater? Je kunt ook een boekje invullen waarin je jouw wensen beschrijft. Of in spelvorm jullie uitvaartwensen verkennen. Je kunt ook langskomen op een informatieavond. libelle levensafronding & uitvaartbegeleiding biedt al deze mogelijkheden aan. Wat past bij jou?

Dit artikel verscheen eerder in het ForYou Magazine Alkmaar 2019-04.

Deel dit artikel: