De kunst van het opbaren

Wanneer iemand overleden is, moet het lichaam bewaard worden tot de dag van de uitvaart. Hoe? Dat is een keuze die je zelf maakt. Tijdens je leven kun je aangeven wat je wil. Heb je dat niet aangegeven, dan beslissen jouw nabestaanden hierover.

We zien vier aspecten die hierbij van
belang zijn. In willekeurige volgorde:

De kunst is: ‘Zo mooi en zo subtiel mogelijk’

We maken jouw geliefde zo mooi mogelijk. Dat wil zeggen: zoals past bij hem of haar. Dan hebben we het over kleding, haren, houding en persoonlijke bezittingen. We luisteren naar jullie verhaal en verzorgen en behandelen jouw geliefde met respect en aandacht. Volledig of deels betrekken we jullie als nabestaanden bij de laatste verzorging en omlijsten we dat met een ritueel dat bij jullie past.

De kunst is: ‘Rust creëren voor de nabestaanden – om nabij te kunnen zijn’

Rust en vertrouwen is een groot goed. Daar waar je in eerste instantie nog lichte weerzin zou kunnen ervaren, is het onze wens je vertrouwd te laten worden met het lichaam na het overlijden. Dit is veelal een belangrijke eerste stap in het rouwproces. Om de laatste dagen nabij te kunnen zijn, halen wij drempels graag in alle rust weg, uiteraard als deze wens bestaat!

Rust en vertrouwen
is een groot goed

De kunst is: ‘Ook achteruitgang zien om te kunnen loslaten’

Enige achteruitgang van het lichaam na het overlijden (of in elk geval een verandering van het lichaam) in de afscheidsweek hoort erbij. Dat kan heel lastig zijn om te zien, maar het heeft ook een functie, namelijk ‘toewerken naar het moment dat je het lichaam moet loslaten’. Herinneringen en liefde bewaar je in je hart en in je hoofd, maar het lichaam moet je loslaten.

De kunst is: ‘Communicatie’

Het is voor ons belangrijk dat er zowel met de familie als met uitvaartbegeleider goed contact is. We zijn op diverse momenten tijdens de afscheidsweek aanwezig en altijd op de achtergrond beschikbaar voor vragen.

Afuitex Post Mortem Support
Gespecialiseerde overledenverzorging: thanatopraxie, restauratie en reconstructie, camouflage, oplossen van problemen bij opbaring.

Niels Schermel & Maike Bakker
06-12170366
info@afuitex.nl
www.afuitex.nl

Dit artikel verscheen eerder in het liefde voor het leven magazine. 

Deel dit artikel: