Grafrechten die verlopen

Jaren geleden was hun kind overleden. En begraven. Nu lopen de grafrechten af. Er komt een brief van de gemeente met de vraag of het graf verlengd of geruimd mag worden. Wat nu…?

Geef gevoel de ruimte
Een gesprek over de mogelijkheden geeft meestal heel veel rust en duidelijkheid. De keuze verlengen of niet verlengen van grafrechten kan heel verschillende emoties oproepen. Welke dat zijn, zul je je af moeten vragen. Wat betekent het graf voor je? Is het een rustpunt, een fijne plek? Of misschien een last, een verplichting? Zonder oordeel hier samen naar kijken maakt dat jouw gevoel de ruimte krijgt.

De knoop doorhakken
Wanneer je weet welk plek het graf in je leven heeft, kun je ernaar handelen. Soms is het zo met de overledene verbonden, dat je graag wil verlengen en de kosten aan de begraafplaats betaalt. Voor iemand anders voelt het lang genoeg en mag het graf opgeheven worden. Het graf wordt dan ‘geruimd'. Dit houdt in dat de menselijke resten, stoffelijk overschot, de beenderen, worden verzameld, heel zorgvuldig. Alles wordt bij elkaar in een kist gelegd. Dit kan een klein kistje zijn, of een standaardmaat uitvaartkist. De resten kunnen op de begraafplaats blijven, op een centrale plaats. De resten kunnen gecremeerd worden, en de as mag later opgehaald worden. Verstrooien, thuis bewaren, bijzetten in een urnennis of urnengraf behoort tot de mogelijkheden.

Bij welke onderdelen wil je aanwezig zijn?

Impact
Een uitvaartbegeleider kan helpen in dit proces. Bij welke onderdelen wil je aanwezig zijn? Wat zijn voor jou praktische onderdelen, en welke symbolische, belangrijke stappen? De ervaring is dat dit een proces is dat impact heeft. Neem hier de tijd voor. Jouw tijd.

Dit artikel verscheen eerder in het magazine 'Jouw gevoel'

Deel dit artikel: