Een natuurgraf voor altijd op Geestmerloo

Aan de Nauertogt in Koedijk, tussen de woonwijk Daalmeer en recreatiegebied Geestmer-ambacht, vind je een nieuw stukje natuur: natuurbegraafplaats Geestmerloo. Sinds de zomer van 2020 kun je hier terecht voor een natuurgraf. Een plekje voor altijd.

Begraven worden onder een boom, op de heuvel, aan het water of op een eiland met uitzicht op de duinen: het is allemaal mogelijk op Geestmerloo. De plek kies je zelf uit, samen met een medewerker van de natuurbegraafplaats.

Graf van de aarde
Bij natuurbegraven word je teruggegeven aan de natuur. Daarom word je begraven in een afbreekbare kist, mand, urn of wade. Ook je kleding is biologisch afbreekbaar. Na de begraving neemt de natuur het graf over. Op Geestmerloo vind je geen grafmonumenten maar is een graf herkenbaar aan een gegraveerde boomschijf. Via een landmeter worden de graven ingemeten. Zo is altijd terug te vinden wie waar een plekje heeft gevonden en wie waar ligt begraven.

Permanent graf
Een graf op de natuurbegraafplaats is voor altijd. Voor de nabestaanden is dat een zorg minder. Zij hoeven niet na te denken over eventuele verlenging of ruiming. Omdat de natuur het graf overneemt, zijn er verder geen onderhoudskosten. Met het reserveren van een graf draag je bij aan het maken en behouden van nieuwe natuur. Nu en in de toekomst.

Troostende natuur
Natuurbegraafplaats Geestmerloo is onderdeel van een natuurpark. Je kunt een mooie wandeling maken in het gebied en zo de troostende kracht van de natuur ervaren. De medewerkers staan zeven dagen per week voor je klaar in het warme ontvangsthuis.

Ervaar de troostende kracht van de natuur

Persoonlijke uitvaart
In de sfeervolle ceremonieruimte zijn veel natuurlijke materialen gebruikt. Er is veel vrijheid om een persoonlijke invulling te geven aan de uitvaartceremonie. Op Geestmerloo zijn mensen met elke levensbeschouwing, geloofsovertuiging en culturele achtergrond welkom.

Arjen Geutskens, over het uitzoeken van het graf voor zijn moeder Wil van Dijk:
'Het uitzoeken van het graf en de begrafenis zelf verliepen zeer ongedwongen, vrij en natuurlijk bij Geestmerloo. Wij vonden dit zeer prettig. We konden alles ervaren zonder dat overdreven vormelijkheid, die er anders vaak aan te pas komt, in de weg zat.'

Ike Aubel en haar man kozen alvast de plek voor hun graf:
'Het voelt voor mij rustgevend dat ik weet dat, als het zo ver is, ons graf goed geregeld is op Geestmerloo. Dicht bij huis en terug naar de natuur. zonder dat mijn nabestaanden daar verplichtingen hebben.'

Jeroen Starink na de begraving van zijn Colien:
'Wat een mooie, open plek om afscheid te nemen, samen met dierbaren van je geliefde. Een schitterende, rustige en mooie aula met een fijne energie. Mijn overleden geliefde zou er zeker van hebben genoten, net als onze vrienden en ikzelf.'

Natuurbegraafplaats Geestmerloo
Nauertogt 21a, 1831 GD Koedijk
072-3030220
info@geestmerloo.nl
www.geestmerloo.nl

Dit artikel verscheen eerder in het magazine 'Jouw gevoel'

Deel dit artikel: