De kunst van het opbaren

Wanneer een persoon overlijdt, zijn er veel dingen te 'doen'. Regelmatig starten de acties al vóór overlijden, maar in elk geval zijn er na het overlijden dingen te doen. Beslissen, regelen, informeren. Naast het doen is er ook veel te 'voelen'. En het is vooral van belang om je eigen gevoel te volgen.

Een afscheid en uitvaart gaan over de persoon die komt te overlijden en is er voor de nabestaanden. Of je jouw dierbare nog één keer ziet, of dat je er elke dag bij bent, of je iemand naar een uitvaartcentrum brengt of naar huis: dat is aan jullie.

Bewust afscheid nemen
Het is aan ons om je zo goed mogelijk te faciliteren in het onder ogen zien van de feiten en om bewust afscheid te kunnen nemen. Dit doen we door goed te kijken naar de overledene, de conditie van het lichaam te zien en te luisteren naar jou. Besluiten nemen we samen en we houden contact in de periode tot aan de uitvaart. Iedereen is verschillend, en ieders gevoel is anders.

Dankbaar
Het was goed onze moeder zelf te wassen en te kleden na haar overlijden. En we zijn dankbaar voor de vingerafdrukken die Maike maakte. Dat de volgende dag het lichaam luchtdicht werd afgesloten, gaf ons letterlijk en symbolisch rust. Er kon niets meer in of uit. Dat we de koeling niet nodig hadden, gaf ons een warmer gevoel en ook rust: geen geluid.
– Ellen en Martine, dochters van Puck Souman-Kost

Zij zagen echt wie hij was
De geboden mogelijkheid om het lichaam van mijn vader licht te balsemen (thanatopraxie), voelde direct goed, het paste ook bij hem. De balseming gaf zijn lichaam een verzorgde en een heel natuurlijke uitstraling, met behoud van zijn eigen huidskleur. Het geheel zorgde voor een waardige opbaring, in een serene stilte, zonder storend geluid van een koeling. We hebben uitsluitend positieve reacties ontvangen van naasten en bekenden: zij zagen echt wie hij was.
– Een dochter

'De balseming gaf zijn lichaam een verzorgde en een heel natuurlijke uitstraling'

Geen toeters en bellen
Leny en ik hebben enkele jaren geleden al samen afgesproken: ‘geen toeters en bellen’ aan het eind van mijn leven: doodgaan hoort erbij, net als het leven. Na haar overlijden koos ik dus, in het verlengde van onze eerdere afspraak, voor ‘geen toeters en bellen’. Haar lichaam, gelukkig thuis opgebaard, precies zoals ze was - en daarom niet balsemen en geen koeling. Bewust koos ik er tevens voor om net als tijdens haar ziekte, haar na haar overlijden liefdevol te wassen. En dit wassen van haar lichaam was zo fijn en liefdevol om te doen, bijna het laatste wat nog mogelijk was; mede onder de fijne begeleiding van Niels en Maike. Daarna hebben we haar samen aangekleed in o.a. haar lievelingstrui - een mooie trui met verschillen kleuren blauw. Die stond haar altijd zo goed. In wat je liever niet hebt (haar overlijden) was dit voor mij de mooiste manier om het samen te doen.
– Heleen de Boer-Halvemaan over haar vrouw Leny Halvemaan

Wie wil, zoekt een mogelijkheid
Onze reden om niet te kiezen voor balsemen was dat mijn vader niet van medische handelingen hield en tijdens zijn leven nooit iets heeft gehad. Daarom paste het niet bij hem. Wij kozen uiteindelijk voor koelen, waardoor onze vader een paar dagen in zijn vertrouwde omgeving kon blijven. Daarna verbleef hij nog enkele dagen in een hele mooie, sfeervolle en koele 24 uurskamer bij het uitvaartcentrum. Door deze keuze konden we mijn vader toch nog zo lang mogelijk zien.
– Nicolette en Monique, dochters van Hennie

Afuitex Post Mortem Support – Gespecialiseerde overledenenverzorging: thanatopraxie, restauratie en -reconstructie, camouflage, oplossen van problemen bij opbaring
Niels Schermel & Maike Bakker
Braspenning 45, 1507 DK Zaandam
06-12170366
info@afuitex.nl
www.afuitex.nl

Dit artikel verscheen eerder in het magazine 'Jouw gevoel'

Deel dit artikel: