Spreek je uit!

Voordat je een uitvaartbegeleider kiest, is het goed om je te oriënteren. Dat kan een proces van een uur of van maanden zijn. Bekijk websites, denk terug aan eerdere uitvaarten. Wie past bij jullie? Een uitvaartbegeleider komt heel dichtbij jou en je familie in de uitvaartperiode. En dan is het fijn als dat iemand is die bij jullie past. Een gesprek is altijd kosteloos, en kan heel divers zijn in functie en inhoud.

Wanneer

Een gesprek kan gevoerd worden op het moment dat iemand oud, jong, ziek of gezond is. Elk moment is goed. Wanneer de persoon in kwestie er aan toe is. En wie is die persoon die een gesprek wil voeren: degene die gaat overlijden? Of alleen de partner of de kinderen. Of iedereen? Het gesprek kan ook na overlijden plaatsvinden met de nabestaanden en een uitvaartbegeleider.

Kosten

Een gesprek met een uitvaartbegeleider kan opleveren dat je een overzicht hebt van de verwachte kosten. Al naar gelang het budget op moment van overlijden - kun je de keuzes ook aanpassen.

Een gesprek kan opleveren dat je weet welke keuzes je kunt maken en wat de financiële en inhoudelijke gevolgen zijn van die keuzes. En als je verzekerd bent, vraag naar de hoogte van de uitkering. Er zijn diverse soorten verzekeringen, en de meest voorkomende zijn: de kapitaalpolis en de naturapolis. In beide gevallen kun je de uitvaartorganisatie die bij de verzekeringsmaatschappij hoort, de uitvaart laten begeleiden. En je kunt ervoor kiezen om een eigen begeleider te kiezen. Zet je eigen wensen op papier en vraag meerdere offertes op. Laat je informeren wat de verschillen zijn; op financieel vlak en wat betreft de inhoud van de begeleiding.

Een gesprek kan ook duidelijk maken wat je niet weet, en je kunt daar actief aan verbinden.

Keuzes

Een gesprek kan opleveren dat je hardop uitspreekt wat je wel en niet op jouw afscheid wil. Of dat nu gaat om het soort en de kleur bloemen, een kist of mand, in welke auto je vervoerd wordt, of dat je duidelijk maakt waar jouw muziekkeuze op gebaseerd is, wie je graag als spreker wilt. Of dat jullie samen een rouwkaart ontwerpen – en later alleen nog de data ingevuld worden. Voor de een is dit heel fijn om te doen, een ander geeft dat graag uit handen aan haar/zijn nabestaanden.

Een voorgesprek kan ook duidelijk maken wat je niet weet, en daar acties aan verbinden: welk crematorium vind jij of je familie passend? Geen idee? Plan een rondleiding. Koelen of thanatopraxie … thana-wattes … laat je informeren.

Ook kunnen er zaken zijn waarvan jij zeker denkt te weten dat het niet kan, maar je zou het wel willen: spreek je uit!

Heb je een voorgesprek met libelle, dan ontvang je achteraf een verslag met een kostenbegroting op basis van jouw wensen. En Nienke neemt na 5 jaar (of eerder in overleg) contact op om te horen of er aanvullingen of wijzigingen zijn.

Een voorgesprek kost niets, kan op elk moment in je leven. En het levert vaak iets extra’s op naar inzicht in kosten: openheid naar elkaar, toenadering tot elkaar, vragen om over na te denken.

Wensenboekje

Ben je niet zo’n prater, maar wil je wel wat weten? Of vastleggen? Bestel een boekje, met informatie en ruimte om jouw wensen in te vullen. Zie voor meer informatie deze pagina: libelle.foryouwebsite.nl/wensenboekje/

Dit artikel verscheen eerder in het libelle inspiratiemagzine 2020

Deel dit artikel: