Met een gerust hart...

Licht aarzelend komen ze bij ons binnen: een vriendelijk stel van halverwege de 60. Ik stel voor om meteen naar buiten te gaan, de natuurbegraafplaats op. Dat vinden ze een goed idee.

Terwijl we wandelen en ik ze vertel over het ontstaan van de natuurbegraafplaats, ontspannen ze een beetje. Ze praten over hun wens om alles goed achter te laten voor de kinderen als ze er straks niet meer zijn. Haar broer is onlangs overleden en ze wisten niets over zijn wensen. Dat gaf een hoop gedoe en dat willen ze graag voorkomen. De kinderen weten niets van deze afspraak om een plekje uit te zoeken af. Dat ligt gevoelig. Hun zoon en dochter willen eigenlijk nog helemaal niet nadenken over een afscheid dat hopelijk nog jaren voor ze ligt.

Ondertussen leg ik ze uit wat natuurbegraven inhoudt: teruggaan naar de natuur, omgeven door natuurlijke materialen voor altijd. Dus geen verlenging van grafrechten na zoveel jaar. Zelf je plekje uitzoeken, er is keus genoeg, helemaal passend bij jou. Geen grafmonument, maar een handgegraveerde boomschijf op het graf met tekst naar wens. Al lopend en pratend zien we onze ‘huistorenvalk’, biddend voor een lekker maaltje. Grappend zeg ik: ‘Hij is weer keurig op de afgesproken tijd.’

'Teruggaan
naar de natuur'

Het zonnetje schijnt, in de verte zien we de duinen en om ons heen doen de jonge loten hun uiterste best om uit te groeien tot grote, sterke bomen. Dan komt het moment dat een bepaalde plek goed voelt voor het echtpaar. Dit mag het worden. Hier willen zij naartoe als hun tijd straks gekomen is. Ik meet de plek in en zij slaan hun paaltje om de plek te markeren.

Ik neem ze mee naar de ceremonieruimte. Sfeervol, warm en huiselijk vinden ze die. Met het mooie uitzicht een fijne plek om afscheid te nemen van een geliefde. Ik vertel dat wij graag meedenken om die laatste momenten zo persoonlijk mogelijk te maken.

Zichtbaar opgelucht verlaten ze Geestmerloo, blij dat het geregeld is. Met een gerust hart hebben zij hun plekje in de natuur uitgezocht. Voor ooit, voor altijd.

Natuurbegraafplaats Geestmerloo
Caroline Oostveen
Nauertogt 21A
1831 GD Koedijk
070-3030220
info@geestmerloo.nl

www.natuurbegraafplaats-geestermerloo.nl

Dit artikel verscheen eerder in het liefde voor het leven magazine. 

Deel dit artikel: