Hoe hechting rouw kust

Rouw is loslaten van een dierbaar iemand, die in je hart blijft. We weten er niet altijd zo goed mee om te gaan. Hoe je dan reageert, heeft alles te maken met hechting.

Hechting ontstaat vanaf het moment dat jouw ouders de wens hebben om zwanger te willen worden. Ook de letterlijke plaats die je inneemt in de baarmoeder, de manier waarop je geboren wordt, is bepalend voor de rest van je leven. Meer dan 30 jaar pre- en perinatale wetenschap heeft bewezen dat dit zo werkt.

Bij je geboorte word je ontvangen en, als het goed is, gezien in je behoeftes, zowel letterlijk nabijheid voelen bij het (borst) voeding krijgen alsook mentale en emotionele voeding krijgen als er (zachtjes) met je gepraat wordt en er oogcontact wordt gezocht.

Elkaars hand vasthouden, zachtjes of juist stevig
Elkaar diep in de ogen aankijken, tot tranen toe geroerd zijn
Alles wat gezegd moet worden, komt alsnog aan bod
Angst om het leven los te laten
Boosheid waarom moet mij dit overkomen
Berusting in, dat het leven eindig is

Als lichaamsgericht psychotherapeut, gespecialiseerd in hechtingsproblematiek, kan ik je helpen om verlieservaringen een plek te geven. We staan samen stil bij de donkerte en kijken of we kunnen bewegen naar het licht, zodat er weer een zonnige toekomst is voor jou.

Taboe coaching en therapie
Ria Ham
Berenkoog 49
1822 BN Alkmaar
06-15360717
www.taboecoaching.nl

Dit artikel verscheen eerder in het liefde voor het leven magazine. 

Deel dit artikel: